Projecten

De Houtzagerij - Laren

De woningen van plan De Houtzagerij worden gerealiseerd op een historische locatie. In 1874 is Van Dijk Houthandel en Zagerij op deze plek opgericht. Gestart als timmerbedrijf, ontwikkelde de firma Van Dijk zich tot houthandel, product van houtwaren en aannemer. Hout dat op de werf aankwam werd gesorteerd op houtsoort, lengte, dikte en kwaliteit. Alle werkzaamheden werden aanvankelijk met de hand en met paard en wagen uitgevoerd.
Drie architectenbureaus hebben aan dit plan gewerkt wat bestaat uit totaal 36 eengezinswoningen die ieder een sterk eigen karakter hebben, maar toch een eenheid vormen op deze prachtige locatie. Er is aansluiting gezocht bij de beeldkwaliteit van de omgeving: rieten kappen met verspringende gootlijnen met pannengedekte woningen. Houten geveldelen, gepotdekseld, afgewisseld met warme tinten gevelsteen in Oud Hollandse kleurschakeringen. En wit gekeimde woningen met eiken binten in combinatie met houten geveldelen. De woningen hebben houten gevelkozijnen. Zo komt niet alleen de geschiedenis van de plek, maar ook de rijke historie van het dorp Laren in de architectuur van de woningen terug.
Tevens zijn alle woningen energiezuinig en worden voorzien van infiltratievoorzieningen voor hemelwater op eigen erf, dat is wel zo duurzaam.
Ontwerp en ontwikkeling in opdracht van MBB Ontwikkeling BV te Maarssen.